Pakowarka próżniowa dla twojego biznesu – jak wybrać odpowiednią?

0
1603

Pakowarki próżniowe pozwalają na skuteczne zabezpieczenie żywności, a tym samym przedłużenie ich świeżości. Są szeroko wykorzystywane w branży gastronomicznej i cateringowej, ale znajdą zastosowanie również w innych dziedzinach przemysłu. W jaki sposób wybrać odpowiednie urządzenie dla twojego biznesu? Dowiedz się z poniższego artykułu.

  1. Co to jest pakowanie próżniowe?
  2. Dlaczego pakowarka próżniowa to niezbędny sprzęt do firmy?
  3. Pakowarka próżniowa komorowa czy listwowa?

Co to jest pakowanie próżniowe?

Pakowanie próżniowe to proces polegający na odessaniu powietrza ze środka opakowania foliowego, a następnie jego dokładnego, szczelnego zamknięcia. Zabezpieczone w ten sposób produkty spożywcze są chronione przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych. Brak dopływu powietrza wpływa na ograniczenie rozwoju pleśni i bakterii, a w efekcie przedłużenie świeżości zapakowanych wyrobów. Do realizacji tego zadania niezbędna jest profesjonalna, dobrej jakości pakowarka próżniowa. Wydawać się może, że to niezbędny wybór wyłącznie dla profesjonalnych podmiotów działających w branży gastronomicznej. W rzeczywistości jednak maszyny te sprawdzą się również w innych zastosowaniach, w tym prywatnych.

Dlaczego pakowarka próżniowa to niezbędny sprzęt do firmy?

Pakowarki próżniowe

Jak już wspomniano wcześniej, dobrej klasy, wydajna pakowaczka próżniowa sprawdzi się w niejednej profesjonalnej firmie działającej w branży gastronomicznej albo cateringowej. Dzięki niej nawet po zrobieniu dużych zapasów żywnościowych, zakupione produkty dłużej zachowają świeżość i dobry smak. Ale pakowarka próżniowa komorowa znajdzie zastosowanie również w innych branżach i dziedzinach przemysłu. Jest niezbędna do pakowania artykułów medycznych, które muszą zachować swą czystość i sterylność. Sprawdzi się także w zadaniach związanych z pakowaniem części elektronicznych, pojemników z tuszem do drukarek i artykułów chemicznych. Pakowanie próżniowe może być też wykorzystywane celem zabezpieczenia banknotów i dokumentów przed czynnikami zewnętrznymi. Sprawdzi się także w zakładach produkcyjnych, przetwórczych, sklepach lub hurtowniach różnego rodzaju. Bez względu na zastosowanie, pakowarki skutecznie usprawniają codzienną pracę osób w różnych branżach.

Pakowarka próżniowa komorowa czy listwowa?

Na rynku dostępne są różne rodzaje i modele pakowarek, wśród których wyróżnia się dwa podstawowe typy: komorową oraz listwową. Wersja komorowa umożliwia sprawne i szybkie pakowanie, a także automatyzację tego procesu. Jest to szczególnie istotne i przydatne w przypadku konieczności zapakowania dużej ilości takich samych produktów. Urządzenia komorowe są wyposażone w funkcję regulowania długości odsysania powietrza oraz regulacji poziomu podciśnienia. To sprawia, że sprzęt sprawdzi się nawet w przypadku pakowania bardzo delikatnych, kruchych artykułów. Wybierając pakowarkę komorową, można mieć pewność, że towary te nie ulegną zniszczeniu w czasie pakowania. Ponadto warto również podkreślić, że urządzenie tego typu pozwala na stosowanie gładkiej folii, która jest dostępna zwykle w korzystnych cenach, co wpływa na ogólny koszt realizacji usługi. Pakowanie w pakowaczce komorowej jest więc bardzo ekonomicznym rozwiązaniem.

pakowarka próżniowa.

Pakowarka listwowa znajdzie natomiast zastosowanie przede wszystkim w sytuacji konieczności zapakowania mniejszych ilości towarów. Jej zaletą są zazwyczaj nieduże gabaryty, jak również brak ograniczeń dotyczących wielkości zgrzewanych artykułów. Urządzenie to sprawdzi się szczególnie dobrze do pakowania produktów o podłużnym kształcie, np. ryb.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here