W obecnych czasach coraz więcej osób zaczyna przykładać wagę do zdrowego odżywiania. Jest to ściśle związane ze wzrastającą świadomością na temat zdrowia, a co się z tym wiąże, spożywania tylko najbardziej wartościowych posiłków. Dania takie powinny posiadać starannie wyselekcjonowane składniki i posiadać jak najmniej niebezpiecznych substancji czy konserwantów. Jeśli interesuje cię ten temat i chciałbyś spożywać posiłki bez “chemii”, zapraszamy do niniejszego artykułu.
Popularna, niezdrowa żywność
Wybierając się do osiedlowego sklepu czy ogromnego hipermarketu, często znajdujemy na półkach produkty, które dalekie są od zdrowej żywności. Produkty takie są żywnością obfitującą w szkodliwe konserwanty, stabilizatory, wzmacniacze smaku. Wiele z nich należy do grupy produktów wysoko przetworzonych, które są przyczyną wielu dolegliwości i schorzeń w późniejszych etapach życia.
Najbardziej niebezpiecznymi substancjami, które można znaleźć w produktach spożywczych, są azotyny i azotany, benzoesan sodu, glutaminian potasu, karagen czy błękit pantotenowy. Jednak to tylko przykłady, gdyż lista tych składników może być zatrważająco długa. Choć na etykietach są one wyszczególnione, często występują pod oznaczeniami E oraz odpowiednimi numerami, co utrudnia ich rozpoznanie.
Niestety, niezbyt często mówi się także, jaki dokładnie, niekorzystny wpływ mają na ludzki organizm. Warto o tym wspomnieć, gdyż praktycznie wszystkie z nich mogą przyczynić się do powstania raka, który jest obecnie jedną z najczęstszych przyczyn śmierci w starszym (ale i młodszym) wieku.
Wiele produktów, które powszechnie są dostępne na sklepowych półkach obfituje również w takie składniki jak cukry proste, tłuszcze trans i spore ilości soli. One także przyczyniają się do obniżenia poziomu zdrowia, między innymi podnosząc ciśnienie czy prowadząc do powstawania tkanki tłuszczowej lub cukrzycy.
Wybieraj proste składy
Decydując się na zmianę nawyków żywieniowych z pewnością będziesz chciał dowiedzieć się, jakie produkty należy wybierać i co jeść, by przyniosło to korzyść dla twojego organizmu. Na szczęście istnieje wiele produktów, czy to pochodzenia roślinnego, czy zwierzęcego, które korzystnie wpłyną na zdrowie twoje, jak i twoich bliskich. By je znaleźć, w pierwszej kolejności warto kierować się prostą zasadą: wybieraj krótkie, proste składy. Dzięki temu ograniczysz spożycie szkodliwych substancji, pochodzących z żywności wysoko przetworzonej.
Co warto zjeść?
Produkty nieprzetworzone są dużo bardziej zdrowe, ponieważ są doskonałym źródłem niezbędnych minerałów, witamin, mikro- i makroelementów. Jednocześnie nie występują w nich szkodliwe, chemiczne dodatki, wymienione wcześniej. Poza tym, dzięki dużej różnorodności, pozwalają na przygotowanie przepysznych posiłków, które poprawią funkcjonowanie organizmu.
Jakie produkty nieprzetworzone warto wprowadzić do swojej diety? Bez wątpienia należy sięgnąć po rośliny strączkowe, a w nich wszelkie odmiany fasoli, ciecierzycę, soczewicę czy groch. Warto również spożywać owies, który ma korzystny wpływ na zmniejszanie poziomu złego cholesterolu, a także orkisz, czy różnego rodzaju kasze. Niemniej ważne dla ludzkiego organizmu są pestki dyni, słonecznika, lnu, czy sezamu, a także wszystkie świeże warzywa i owoce.
Zdrowa żywność jest gwarancją twojego zdrowia, a im wcześniej zdecydujesz się na zmianę, tym lepiej będzie funkcjonował twój organizm w przyszłości. Dlatego postaraj się o wprowadzenie zdrowych produktów do swojej diety już dzisiaj, wybierając wyłącznie najlepsze produkty.