Podstawowe wyposażenie sklepu mięsnego

Pomijając kwestię zakupu odpowiednich mebli, na wyposażenie typowego sklepu mięsnego składa się również co najmniej kilka rodzajów urządzeń. Są to m.in. takie sprzęty jak krajalnice do wędlin, kloce masarskie, elektryczne maszynki lub profesjonalne wilki do mięsa (urządzenia do mielenia mięsa), noże oraz specjalne sterylizatory do noży. Dodatkowo jest to również waga do sklepu mięsnego – zwykle jest to klasyczna waga sklepowa oraz urządzenia chłodnicze, takie jak lady, regały czy witryny chłodnicze. W większych sklepach spotyka się również przeszklone zamrażarki i profesjonalne wyspy ekspozycyjne z agregatem.

Mebel w sklepie mięsnym

Tradycyjnie urządzony sklep mięsny wyposażony jest w szereg urządzeń chłodniczych, które pełniąc funkcję ekspozycyjną, zastępują typowe regały sklepowe. Oczywiście w niektórych sklepach mięsnych spotyka się również klasyczne regały (zamiast półek stosowane są haki). Tego typu rozwiązania są już jednak dość rzadko stosowane i większość nowoczesnych sklepów mięsnych bazuje właśnie na urządzeniach chłodniczych, które zastępują klasyczne meble sklepowe. W sklepie mięsnym najczęściej stosuje się przeszklone witryny chłodnicze uzupełnione o chłodniczą ladę, na której powinno znaleźć się miejsce na wagę sklepową i krajalnicę do wędlin. Miejsce lady chłodniczej może zająć klasyczna lada z większym blatem – co prawda waga do sklepu mięsnego nie musi być duża, ale inne urządzenia tj. krajalnica czy maszynka do mięsa, potrzebują większej przestrzeni.

Urządzenia do porcjowania mięsa

W tym przypadku podstawowym wyposażeniem każdego sklepu mięsnego są różne rodzaje noży. Poza nimi coraz częściej spotyka się również bardziej zaawansowane rodzaje urządzeń porcjujących, takie jak krajalnice do wędlin. Urządzenia tego typu pozwalają na cięcie wędliny na idealne plastry o określonej grubości, co jest niezwykle pożądane przez współczesnego klienta. Obok urządzeń porcjujących, ważnym wyposażeniem współczesnych sklepów mięsnych są także maszynki do mielenia mięsa.

Sprzęt pomocniczy

Elektroniczna waga do sklepu mięsnego, sterylizator do noży czy pakowarka próżniowa to dodatkowe elementy wyposażenia sklepowego, przy czym ten pierwszy element wyposażenia jest w takim sklepie niezbędny, a dwa pozostałe mogą okazać się niezwykle użyteczne w jego codziennej działalności. Wybierając wagę do sklepu mięsnego, warto szukać sprzętu profesjonalnego (o większym udźwigu), wykonanego z trwałych materiałów, który łatwo utrzymać w nienagannej czystości. W przypadku pozostałych sprzętów pomocniczych warto inwestować w sprzęt markowy, o wysokiej sprawności.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here