cupcake

Święta Bożego Narodzenia to czas miłych spotkań z rodziną, przyjaciółmi i bliskimi. Zasiadamy wspólnie przy suto zastawionym stole, razem śmiejemy się, rozmawiamy, czasem przekomarzamy. Kosztujemy wspaniałych wytrawnych dań, takich jak: karp, kulebiak, pierogi, barszcz z uszkami, śledź w śmietanie czy grzybowa. Popijamy te pyszności kompotem z suszonych owoców – najczęściej ze śliwek.

Mini słodkości

Jako deser w menu wigilijnym królują natomiast makowce, kutia czy sernik. Są jednak osoby, które wychodzą o krok dalej w przygotowaniach świątecznych słodkości. Decydują się one na stworzenie uroczych mini wypieków. I tak na salony trafiają przepiękne i równie pyszne muffiny czy też (chyba jeszcze bardziej okazałe i wymyślne) babeczki z kremem.

W internecie możemy znaleźć setki, a nawet tysiące gotowych przepisów, inspiracji i zdjęć tych malutkich dzieł sztuk. W zależności od ilości czasu, jakim dysponujemy, a także w zależności od naszych umiejętności, możemy pokusić się o upieczenie wypieków o różnym stopniu trudności.

Nie wszyscy wiedzą, czym się różni cupcake od babeczki oraz muffina. Otóż, o dziwo, babeczki od cupcake’ów odróżnia jedynie nazwa. Natomiast jeżeli chodzi o pojedynek babeczki (bądź właśnie cupcake’a) z muffinem – tu już sprawa jest bardziej skomplikowana. Muffiny już na początkowym etapie tworzenia, przygotowuje się zupełnie odmiennie niż wspomniane babeczki. Należy oddzielić mokre składniki od suchych i później delikatnie połączyć je szpatułką, jedynie do momentu złączenia się ich w pulchną masę. Nie wolno ich razem zbyt długo mieszać.

Do wstępnie przygotowanego ciasta dosypuje się przeróżne dodatkowe smakołyki – pokruszoną czekoladę, drobno posiekane orzechy czy rodzynki. Można też dołożyć do masy ser, szpinak, buraki lub inne warzywa, zamiast cukru dodać soli i kilku pikantnych przypraw i możemy cieszyć się wytrawną wersją muffinów. Wyrastają one wysoko ponad papilotkę, a ich czubek jest bardzo często mocno popękany.

W zasadzie nie ma potrzeby zdobienia ciastka. Babeczki tworzy się natomiast poprzez dokładne zmieszanie wszystkich składników. Staramy się uzyskać jednolitą i gładką konsystencję. Ciasto nie wyrasta zbyt wysoko. Dzięki temu mamy jednak możliwość udekorowania cupcake’a w dowolnie wybrany przez siebie sposób.

Możemy dodać krem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone bądź, jeśli boimy się ubijania śmietany, postawić na prosty krem budyniowy z dodatkiem masła. Za pomocą cukierków, bakalii i lukru z barwnikiem wyczarujemy przepiękne i smaczne dekoracje świątecznego stołu.

Źródło: https://sklep.hertakcesoria.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here