Na co zwrócić uwagę przy zakupie gastronomicznej krajalnicy do wędlin lub sera?

0
127

Coraz więcej placówek gastronomicznych i sklepów ze stoiskami wędliniarsko-mięsnymi decyduje się na zakupienie profesjonalnej krajalnicy do wędlin i sera. Podyktowane jest to skróceniem czasu krojenia, a co za tym idzie większym zadowoleniem naszych klientów. Oferta tego typu maszyn na obecnym rynku jest bardzo duża i zdecydowana część osób nie wie jak wybrać dobry produkt. W tym artykule postaramy się Państwu pomóc podczas zakupu swojego pierwszego urządzenia.

Co możemy kroić na krajalnicach do wędlin i serów?

Producenci w większości produkują krajalnice do wędlin i serów, które nadają się do krojenia:

  • Wędlin.
  • Serów miękkich i twardych.
  • Szynki dojrzewającej.

W naszej ofercie nie występuje urządzenie uniwersalne do profesjonalnych zastosowań. Wynika to z faktu, iż Sanepid nie dopuszcza możliwości krojenia nożem kołowym w krajalnicy dwóch różnych rodzajów produktów na jednej maszynie. Podczas takiego użytkowania na nożu tnącym szybko powstawałyby bakterie, które mogłyby doprowadzić do zatrucia naszych klientów.

Najczęściej dla personelu stoisk sklepowych i gastronomicznych oferuje się krajalnice do wędlin o średnicy noża 30 cm. Na ich ruchomym stole roboczym bez większych problemów pokroicie różnego rodzaju kiełbasy lub sery. Jednak warto pamiętać, że urządzenie to nie jest dostosowane do krojenia plastrów serów. W przypadku wykrycia przez producenta wykonywania takiej czynności traci ona od razu gwarancje a ponadto można uszkodzić podzespoły krajalnicy takie jak silnik lub podzespół łożyskowania noża.

I tutaj do gry wchodzi drugi rodzaj urządzenia typu krajalnice do serów, w której występują inne elementy konstrukcji niż w krajalnicy do wędlin gdzie pokryty jest żagiel, nóż i osłona noża teflonem. Zostały one także wyposażone w mocniejsze silniki, dzięki czemu nóż nie zatrzyma się podczas krojenia sera i silnik nie ulegnie uszkodzeniu. Również ostrze tnące,  żagiel  i osłona noża w tym rodzaju urządzenia pokryta jest teflonem. Pokrycie części tych zmniejsza tarcie, które występuje przy krojeniu serów miękkich lub twardych.

Jakie w naszej ofercie znajdziecie rodzaje krajalnic do wędlin i serów?

Oferujemy w naszym sklepie Internetowym oraz zagłębiając trzy profesjonalne rodzaje maszyn:

  • Krajalnice grawitacyjne (ręczne).
  • Krajalnice półautomatyczne.
  • Krajalnice automatyczne.

krajalnice do wędlin

Pewnie w tym momencie zastawiacie się, czym się one od siebie różnią. Już pędzimy z odpowiedzią! Krajalnice grawitacyjne to typ urządzenia, w którym cały proces krojenia nadzorowany jest na stoisku roboczym przez pracownika. To znaczy, iż musi on w krajalnicy umieścić do pokrojenia kawałek sera lub kiełbasy, poruszać łożem maszyny oraz odbierać gotowane  pokrojone plastry. W większości przypadkach sprawdzi się ona znakomicie.

Jeżeli jednak jesteście bardziej wymagającymi użytkownikami warto zastanowić się nad krajalnicami półautomatycznymi. W odróżnieniu od wyżej przedstawianej maszyny, tutaj stół roboczy porusza się samodzielnie. Obsługa musi tylko odbierać nadmiar pokrojonych produktów oraz załadować nowe kawałki wędlin lub serów.

Najbardziej zaawansowanymi produktami tego typu są krajalnice automatyczne. Maszyna ta podobnie jak półautomat samodzielnie przesuwa stół roboczy z różną prędkością posuwu. Jednak ten typ urządzenia jest wyposażony w mechanizm  nadania odpowiedniej liczby pokrojonych plastrów, jakie zostały już pokrojone. Po odpowiedniej ilości sama zakończy ona proces krojenia i zatrzyma się.

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu krajalnic do wędlin i serów.

Jednymi z ważniejszych parametrów, jakie należy sprawdzić przy zakupie krajalnic do wędlin i serów to jego odpowiednia  moc oraz średnicę noża tnącego. Ten pierwszy będzie odpowiadał za to czy pokroją Państwo na maszynie miękkie lub twarde produkty, natomiast drugi podpowie, jakie duże kawałki produktu lub średnicę można na poszczególnym urządzeniu pokroić.

zakupu krajalnic do wędlin i serów

Również warto pochylić się, nad jakością wykonania maszyny. Powinna być ona w całości zrobiona ze stali nierdzewnej. Wynika to z faktu, iż materiał ten jest łatwy w czyszczeniu oraz nie reaguje w żaden sposób z krojonymi składnikami.  Nie może ona także posiadać żadnych ostrych krawędzi, które mogłyby doprowadzić do skaleczenia.

Okres gwarancyjny oraz dostępność części zamiennych tez jest bardzo istotna. Przecież tego typu maszyny nie kupuje się na krótki czas. Gwarancja praktycznie w każdych profesjonalnych urządzeniach wynosi 1 rok. Natomiast części są magazynowane przez większość polskich producentów. Dlatego warto zainwestować w krajalnice marki Ma-Ga lub Inoxxi.

Krajalnice do wędlin i serów niezbędne w każdym lokalu gastronomicznym.

Krajalnice

Krajalnice do wędlin i serów to urządzenia, bez których ciężko sobie wyobrazić profesjonalne lokale gastronomiczne.  Dlatego jeżeli zdecydują się Państwo na ich zakup zapraszamy pod adres: https://www.wyposazenie-sklepowe.pl/123-krajalnice-do-wedlin-i-serow. Znajdziecie tam niezawodne urządzenia od takich producentów jak: MaGa, Bartscher, Inoxxi czy Hendi. Mamy nadzieje, że artykuł ten rozwiał wszelkie wątpliwości dotyczące tych produktów krojących i dał wskazówki, jaki produkt najlepiej kupić do swojego lokalu.

[Głosów:2    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here