Jak zadbać o jakość asortymentu w sklepie spożywczym?

0
22198

Kiedy prowadzisz sklep spożywczy, właściwy dobór asortymentu jest absolutną podstawą niezbędną do odniesienia sukcesu i przekonania do siebie klientów. Oferowane produkty muszą nie tylko być na tyle różnorodne, by zadowolić jak największą liczbę konsumentów, i dobrze wyeksponowane, by zyskać ich uwagę na półce, ale przede wszystkim wyróżniać się wysoką jakością, o którą dbać należy zarówno na etapie kompletowania oferty, jak i w czasie przechowywania żywności. O czym warto więc pamiętać?

Jak wybierać produkty do sklepu?

Na samym początku warto zastanowić się nad tym, jakie kwestie mają wpływ na podjęcie decyzji o zakupie. Istotne jest oczywiście znalezienie idealnego balansu pomiędzy atrakcyjną ceną oraz jakością towaru – produkt tani bez wątpienia zainteresuje klienta, jeśli jednak będzie niskiej jakości, prawdopodobnie zniechęci go do ponownego skorzystania z naszej oferty. Na szczęście istnieje sprawdzony sposób na połączenie ceny i jakości – współpraca z wiarygodnymi dostawcami. Do wyboru mamy wiele hurtowni spożywczych, ale zamiast wybierać pierwszą z brzegu, kierując się np. tylko jej lokalizacją, warto skupić się na szczegółach oferowanych usług. Jest to szczególnie ważne w przypadku produktów świeżych, jak nabiał, owoce czy mięso, które wymagają dużo większej uwagi i profesjonalnego podejścia. Dobra hurtownia mięsa i wędlin musi nie tylko zapewniać duży wybór, ale gwarantować też właściwe warunki w czasie przechowywania i transportu. Dobrym pomysłem będzie zapoznanie się z opiniami na temat danej firmy, jeżeli przeważają wśród nich pozytywne oceny, możemy liczyć, że również w naszym przypadku współpraca będzie udana.

Kiedy wiemy już, gdzie będziemy zaopatrywać sklep, nadchodzi pora na kolejny ważny krok – wybranie produktów, które złożą się na nasz asortyment. Warto postawić przede wszystkim na sprawdzone marki, które cieszą się na rynku dużą popularnością – w ten sposób dzięki wiarygodności producenta w oczach klientów zyska również nasza oferta. Stworzoną w ten sposób podstawę oferty można następnie uzupełniać i urozmaicać, stopniowo wprowadzając do niej nowości czy różne warianty produktowe.

Właściwe przechowywanie to podstawa

Troska o jakość zaopatrzenia nie powinna jednak kończyć się wraz z jego dostarczeniem na miejsce, równie duże znaczenie mają warunki przechowywania produktów już na terenie sklepu. Towary należy chronić przed wilgocią, ale też bezpośrednim działaniem słońca i wysokimi temperaturami, najważniejsze są tu oczywiście produkty wrażliwe na temperaturę, np. żywność mrożona – należy dbać o to, by przez cały czas znajdowała się w lodówkach. Istotne jest też samo rozmieszczenie asortymentu, który warto rozdzielić na poszczególne sekcje, tak by produkty pogrupowane były kategoriami, np. napoje, produkty suche, nabiał czy wędliny. W ten sposób minimalizujemy też ewentualne szkody w wyniku uszkodzeń opakowań. Jednak nawet w ramach jednej kategorii, powinniśmy zwracać uwagę na specyfikę konkretnych produktów, świetnym przykładem są jabłka i banany, które nie powinny być trzymane blisko siebie – etylen wydzielany przez jabłka przyspieszy dojrzewanie bananów, przez co te krócej utrzymają swoja świeżość.

Zadbanie o świetny asortyment w sklepie spożywczym wcale nie musi być trudne, wymaga jednak planowania i szukania wartościowych rozwiązań – tylko w ten sposób możliwe jest zapewnienie, że zakupione produkty utrzymają wysoką jakość przez całą swoją drogę, od zakładu producenta aż na talerz konsumenta.

[Głosów:1    Średnia:1/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here